Actiegroep: Nederland Vrij!

Een sigaret in een steriele flat.

Britten hebben maarliefst 9 van de 10 landen op aarde aangevallen

9 November 2012 door Jacob

(Wereldkaart met landen die aangevallen zijn door de Britten. Klikken voor grotere versie)

Ongeveer negentig procent van alle landen in de wereld heeft op enig punt in de geschiedenis strijd geleverd met de Britten, blijkt uit onderzoek van historicus Stuart Laycock. Er zijn maar 22 staten op aarde, waaronder Zweden en Mongolië, die tot nu toe nog nooit te maken hebben gehad met Britse agressie. Laycock beschreef al zijn bevindingen omtrend dit onderwerp in zijn nieuwe boek ‘Alle landen die we ooit aangevallen hebben: en de paar waar we nog niet aan toegekomen zijn’.

De Britse historicus begon met zijn opmerkelijke onderzoek nadat zijn elfjarige zoon Frederick de eenvoudige vraag stelde met hoeveel landen Groot-Brittannië eigenlijk ooit oorlog had gevoerd. Nu, ruim twee jaar later, heeft Stuart eindelijk het antwoord gevonden: met heel veel. Uit zijn inventarisatie is namelijk gebleken dat Groot-Brittannië in de loop der eeuwen maar liefst 172 van de 194 landen op aarde is binnengevallen.

Piraten:

Het ging niet in ieder van die 172 gevallen om een daadwerkelijke oorlog tussen de twee landen. Zo beschouwt Laylock de plundertochten van Britse piraten en kapers ook als invasies – mits zij plaatsvonden met toestemming van de Britse overheid. Daarnaast hield de historicus niet altijd rekening met de hedendaagse grenzen, aangezien velen van hen in het verleden nog niet bestonden. Zo stammen veel van de conflicten met de landen in de Caraïben uit de tijd dat deze nog toebehoorden aan het Spaanse rijk.

Verenigde Staten:

Desalniettemin is de lijst met slachtoffers van de Britse agressie indrukwekkend. “Ik was stomverbaasd toen ik het totale aantal zag,” aldus Laycock. De historicus vermoedt dat Groot-Brittannië hiermee het agressiefste land uit de wereldgeschiedenis is. “Ik kan me niet voorstellen dat een ander land een dergelijk lange lijst kan maken, alhoewel de Verenigde Staten – die pas later begonnen – er sinds de twintigste eeuw wel fanatiek aan werken.”

IJsland:

Naast de voor de hand liggende vijanden als Duitsland en Frankrijk bevat de Britse lijst ook een aantal opmerkelijke tegenstanders, waaronder het neutrale Zwitserland en IJsland. Dat laatste land werd in 1940 het slachtoffer van een Britse invasie nadat het had geweigerd zich aan te sluiten bij de geallieerden. De 745 Britse mariniers die het eiland veroverden kregen te maken met felle kritiek van de IJslandse regering, maar ondervonden verder geen verzet.

Luxemburg: 

Slechts 22 van de 194 erkende landen op aarde hebben in de loop der geschiedenis nog nooit te maken gehad met Britse agressie. Tot deze gelukkigen behoren onder meer Andorra, Burundi, Luxemburg, Mongolië, Zweden en Vaticaanstad, zo blijkt uit het boek ‘All the Countries We’ve Ever Invaded: And the Few We Never Got Round To´ van Stuart Laylock. Of deze landen ook in de toekomst gespaard zullen worden door de agressieve Britten, blijft natuurlijk nog maar de vraag.

Een volledige lijst van de 22 landen die tot op heden aan Groot-Brittannië zijn ontkomen is te lezen in het bronartikel van The Telegraph.

Bronnen: Isgeschiedenis.nl / The Telegraph

Gepost op Friday, 9 November 2012 in rubriek Geschiedenis, Wereldwijd. Volg de reacties door de RSS 2.0 feed. Zowel reageren en pingen is momenteel niet toegestaan.

Reacties zijn gesloten.